torstai 21. toukokuuta 2015


Kanoja!

Taas yksi pitkään hautunut ajatus.  (Näitähän mulla siis riittää)

Haaveissani on ollut kesäkanoja. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ulos leikkimökistä, on siihen hyvä hetki perustaa oma kanala. Projekti ei valmistunutkaan ihan sormia napsauttamalla.


Vaihe 1
Googletin ihan vimmatusti, mistä niitä kanoja sitten saisi.

Vaihe 2 
Googletin ihan vimmatusti, mitä kaikkia viranomaisjuttuja oma kesäkanala vaatisi. Nämä seuraavat keksin tehdä
  1. mitä lintulajeja ulkonapito koskee
  2. lintujen lukumäärä etäisyys pitopaikasta lähimpiin järviin, lampiin ja jokiin
  3. selvitys siitä, miten lintujen suojaaminen luonnonvaraisilta vesilinnuilta toteutetaan ulkotarhassa. 
Pitopaikan rekisteröinti-ilmoitus ja eläintenpitäjäksi rekisteröinti tehdään sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jonka kunnan alueella eläintenpito tapahtuu. Uudella maalla se oli Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto. Molemmat lomakkeet voidaan lähettää samanaikaisesti, ruksaa tällöin Rekisteröinti eläintenpitäjäksi-lomakkeen Pitopaikkatunnusta ei ole; tunnus haetaan pitopaikan rekisteröinti/muutosilmoituslomakkeella kohtaan.


Ilmoituksen eläinlääkärille tein sähköpostitse. Laitoin liitteen Google Mapsista tulostamastani kartasta, josta selvisi vesialueet.

 Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinnosta sain rekisteröintiotteet vajaassa viikossa kotiin ja eläinlääkäriltä seuraavana päivänä sähköpostia.

Vaihe 3 
Yhteydenotto kanoja vuokraavaan maatilaan. Meille muuttavat kanaset ovat Hämään mustia maatiaiskanoja ja heitä meille muuttaa 5 kappaletta.

Vaihe 4
Hehkutus Facebookissa ja kysely, olisiko kenelläkään pihallaan tarpeetonta puutavaraa josta voisi ulkotarhan rakentaa. Tämähän poikikin sitten melkein kaiken puutavaran tarhan pystyttämiseen, kotiin kuljetettuna. :-)

Vaihe 5
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sitten maamittauksia tekemään. Luonnollinen paikka kanatarhalle on  leikkimökin, josta lapset ovat kasvaneet ulos, välitön läheisyys. Leikkimökki hoitaa tulevaisuudessa tuotantorakennuksen virkaa.




Eipä olisi minusta arkkitehtia tullut, mutta suuntaa antavat piirustukset sain piirrettyä. Paino sanalla suuntaa antavat. Vain rakenne ja mitat meni uusiksi (eli siis kaikki).



Vaihe 6
Rakentamisen aloitin yksi ilta ihan keskenäni. Puutavara, sirkkelit, poravääntimet, ruuvit yms. pitkin pihaan ja tuumasta toimeen.



Vaihe 7
Kanat tarvitsevat ympärilleen kanaverkkoa. Tämä tuote tunnetaan myös nimellä kuusikulmaverkko. Yritin löytää tuotetta Tori.fi:stä ja muista netissä ja Facebookissa olevista kirpputoreista, siinä onnistumatta. Saattaa olla, että kanaverkko on ehkä vähän hankala myydä käytettynä. 
Tori.fi:ssä pyöriminen tuotti kuitenkin jotain. Löysin annetaan-osastolta ilmaisen koirankopin!!! Tästä kopista kanaset saavat itselleen huvimajan. Ei muuta kuin maalia pintaan ja pivot, hieno huvimaja valmistui käden käänteessä. (Not. Maalia pintaan parikertaa ja mädäntyneen katon tilalle uusi katto vesivanerista. Mädäntyneen katon huovat käytin toki uudelleen. Aikaa siis meni jokunen tovi jos toinenkin, mutta hieno tuli.

Vaihe 8
Tahaan on hyvä saada myös ovi. Helpottaa huomattavasti sisään pääsyä. Näin minulle kerrottiin. Siihen puutavara 55*55 naapurin tontilta. Ja taas tuumasta toimeen. Kulmaraudoilla oven kehys nippuun. Tämä työvaihe vaati myös projektin ensimmäiset oluet. Ei siksi, että työvaihen olisi ollut jotenkin haastava, vaan siksi, että teki mieli.

Vaihe 9
Nyt kun tarhakehikko saatiin valmiiksi ovea myöten, pitää se verkottaa. Tähän tarhaan meni kaksi 10 metrin rullaa 120 cm leveää kana- eli kuusikulmaverkkoa. Verkko kiinnitettiin sinkilöillä eli u-nauloilla. Ja jotta kanaset pääsevät liikkumaan ennen ulkonaliikkumiskiellon päätymistä, tarha katettiin rastasverkolla (eläinlääkärin lupa siis jo on). Rastasverkon kiinnittämiseen käytettiin niittipyssyä.


Vaihe 10
Sisustus. Tarhan kuivikkeeksi ostettiin turvetta Tarjoustalosta. Kaksi 60 litran säkkiä näytti riittävän just. Heinää ostettiin tähän tarkoitukseen ryöstöhintaan Faunataresta. Heinäpussi maksoi 9 €, kun Tori.fi:stä olisi heinää saanut tuolla rahalla ainakin neljä paalia. Malttamaton kun olen (ja vähän laiska), en lähtenyt heinää Hyvinkäältä hakemaan, vaan tyydyin tähän helppoon ja KALLIISEEN ratkaisuun.

 

 Vaihe 11
Odotus. Kanaset tulevat meille sunnuntain. Kolme yötä siis. Jännää!



Tämän koko projektin aikana olen useamman kerran vieraillut  http://www.munanetti.net/ -sivuilla. Jos suunnittelet kanojen hankintaa, en voi kuin lämpimästi suositella munanetti.net-sivustoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti